Protejeaza-ti calculatorul

Afla cel mai des intalnite pericole in navigarea pe internet. Iti spunem cum sa te feresti de ele!

Spam

SPAM - ce reprezinta

Definitie: SPAM (in limba engleza), desemneaza in general mesaje electronice trimise catre o multitudine de destinatari in scopuri publicitare sau nelegale fara acordul acestora.

Ce intra in aceasta categorie:

 • mesaje publicitare nesolicitate
 • mesaje ce urmaresc realizarea unei fraude prin obtinerea de date confidentiale.

Oricare dintre aceste tipuri de mesaje reprezinta o pierdere de timp, energie si resurse pentru destinatari, furnizorii de servicii si comunitatea utilizatorilor de Internet. Orice detinator al unui calculator a observat ca acest fenomen a scapat de sub control. Statisticile realizate de RCS&RDS arata ca in ultimul an mesajele nesolicitate reprezinta aproximativ 70% din totalul traficului de posta electronica. RCS&RDS a decis sa ia masuri atat pentru a proteja utilizatorii cat si propria retea. Masurile includ instalarea de software dedicat antivirus, antispam si toleranta minima fata de aceste practici.

Are mai multe forme:

 • un necunoscut va propune sa vizitati un site sau sa faceti o afacere, cel mai probabil ilegale
 • o lista de trimitere de mesaje pe care ati fost inscris fara stirea dumneavoastra si primiti mesaje prin care sunteti invitat sa comandati diverse produse sau servicii

Sinonime:

 • mesaje nesolicitate
 • mesaje comerciale nesolicitate
 • mesaje trimise in masa

Consecinte:

 • umplerea casutei cu mesaje nedorite
 • pierderea de timp cu citirea mesajelor si stergerea lor

 

   

Politica antispam a RCS&RDS
RCS&RDS are o politica impotriva mesajelor nesolicitate; conform politicii de utilizare a serviciului:
Beneficiarilor RCS&RDS sau oricaror terti care folosesc reteaua RCS& RDS le este interzis si nu trebuie sa permita la randul lor sa foloseasca reteaua RCS&RDS pentru a trimite SPAM-uri si de a abuza de ea. In cazul in care se trimit email-uri in masa, expeditorii trebuie sa pastreze date ce atesta aprobarea fiecarui destinatar de a primi astfel de mesaje inainte ca mesajele sa fie trimise. Daca astfel de dovezi nu exista, RCS&RDS poate considera dupa propria sa apreciere ca aprobarea nu a fost obtinuta si va considera abuziva utilizarea retelei.

 

   
Procedura de raspuns la plangeri
Iata pasii urmati daca s-a primit o plangere referitoare la mesaje nesolicitate trimise de un abonat.
 • La primirea plangerii este realizata evaluarea acesteia si vom anunta abonatul de violarea politicii de utilizare a serviciului.
 • Conexiunea sau serviciul sunt suspendate temporar, pana la rezolvarea problemelor. RCS&RDS poate decide daca va continua sau nu contractul cu abonatul responsabil de abuzuri.
 • Reconectarea se realizeaza in urma trimiterii unui fax in care se specifica modalitatea de rezolvare a problemei.

 

   

Cum previne RCS&RDS SPAM-ul?
Software-ul folosit de RCS&RDS nu permie utilizatorilor relay prin alte servere de mail. Impune, de asemenea, anumite limite pentru numarul de mesaje trimise intr-o perioada de timp definita. Ca urmare, trimiterea unui numar mare de mesaje prin intermediul serverelor RCS&RDS este aproape imposibila.

 

   

Cum va protejati?
Folositi software specializat pentru a va securiza calculatorul.
Marea majoritate a utilizatorilor ce abuzeaza de servicii nu au cunostinta de faptul ca pe sistemul lor exista un virus, robot sau troian.
Actualizati sistemul de operare si programele la ultimele versiuni disponibile; instalati update-urile de securitate pentru a avea un calculator neinfectat.
Nu raspundeti mesajelor ce va trezesc suspiciunea; veti arata astfel ca adresa dumneavoastra de mail este valida.

 

   

Cine practica spamul si de ce este atat de raspandit?
Trimiterea unui mesaj la milioane de persoane este simpla si benefica financiar pentru cei ce desfasoara acest gen de activitati. Chiar daca numarul de persoane care sterg mesajul este mare, cei ce cumpara produsul fac ca aceasta activitate sa fie profitabila.
Exista mai multe metode de trimitere:

 • o metoda folosita in proportii industriale presupune deturnarea calculatoarelor utilizatorilor (folosind un virus sau alte programe malitioase) si folosirea lor pentru a trimite un mare numar de mesaje, ascunzind astfel identitatea adevaratei persoane care face trimiterea (sistemele respective poarta numele de ‘zombie’). Spamul trimis in acest fel ajunge la 4/5 din totalul mesajelor nedorite trimise in Internet
 • restul este reprezentat de mesaje trimise de persoane al caror profil nu este bine definit (mesaje care promoveaza un site sau companii care isi promoveaza produsele

 

   

Liste de mesaje – a nu se confunda cu spamul!
Daca sunteti abonat al unei companii si ati acceptat sa primiti informatii legate de aceasta companie sau produsele ei, puteti fi destinatarul unor oferte comerciale. In acest caz nu este vorba de spam, adresa de mail fiind obtinuta cu acordul dumneavoastra. Puteti, in general, sa va dezabonati in orice moment si sa nu mai primiti aceste mesaje.

 

Ce trebuie sa fac pentru ca mesajul meu sa nu fie "confundat" cu un SPAM ?
RCS& RDS a implementat instrumentul Sender Policy Framework (SPF), care va protejeaza de mesajele de tip SPAM atat pe dvs, cat si pe cei carora le trimiteti e-mail-uri. SPF este o metoda de prevenire a falsificarii adresei de e-mail a expeditorului unui mesaj.

Datorita acestui tip de protectie, este posibil ca unele dintre mesajele trimise de pe adresa numeledvs@rdslink.ro prin alte servere de mail decat cele oferite clientilor de catre RCS& RDS, sa fie interpretate de serverele care gazduiesc adresele la care trimiteti e-mail-uri, drept SPAM. Unele servere sterg automat aceste SPAM-uri.

Daca doriti sa transmiteti e-mail-uri prin alte servere decat cele oferite de RCS& RDS fara riscul ca ele sa fie interpretate drept SPAM, va rugam faceti urmatoarea setare in clientul dvs. de e-mail (Outlook Expres de ex.):

- in campul FROM: tastati adresa de pe care doriti sa trimiteti e-mail-uri, alta decat cea de pe domeniul rdslink.ro (de ex. cea de tipul numeledvs@companiaX.ro)

In acest fel, mesajul dumneavoastra care este transmis de pe o adresa diferita de cea de pe rdslink.ro, va ajunge cu siguranta la destinatie.


Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.